زنر zener چیست؟

زنر zener  چیست؟

دیود زنر Diode Zener :

       دیود زنر هم مانند دیود معمولی از اتصال دو کریستال P,N ساخته می شود. جنس نیمه هادی های این دیود از سیلیکن بوده و در بایاس موافق، مانند یک دیود معمولی سیلیکنی است. برخلاف دیود های معمولی که در بایاس مخالف، که در منطقه ی شکست آسیب می بینند، دیود زنر به گونه ای ساخته می شود تا بتواند در منطقه ی شکست کار کند. وقتی ولتاژ بایاس مخالف دو سر دیود را به تدریج افزایش دهیم، در یک ولتاژ خاص دیود شروع به هدایت می کند. با هادی شدن دیود ولتاژ دو سر دیود تقریباً ثابت می ماند و جریان عبوری از دیود افزایش می یابد. ولتاژی که دیود زنر به ازای آن در بایاس معکوس هادی می شود به (ولتاژ  شکست زنر) معروف است.

در اکثر مدار های این پراژکتور ها یا لامپ ها ال ای دی ها به صورت همه سری شده یا سری و موازی شده هستند و در صورت سوختن احتمالی حتی یک ال ای دی از نوع پاور ال ای دی های معمولی بدون دیود زنر داخلی  آن ال ای دی های سری شده یا یکی از رشته های موازی با رشته ال ای دی های دیگر کاملا خاموش شده و باعث خاموشی کامل یا بخشی از پراژکتور یا وال واشر میشود و اثر نامطلوبی در نور پردازی ها داشته و هزینه تعمیر و نگهداری پراژکتور ها بالاتر رفته و در صورت ضمانت دادن به مشتری یا سفارش دهنده هزینه بالایی روی دست تولید کننده و سفارش دهنده برای تعمیر و نصب میگذارد.

 *در صورت سوختن احتمالی چیپ ست داخلی پاور ال ای دی های دارای دیود زنر،  مدار قطع نشده و ولتاژ روی دیود زنر افتاده و با هدایت جریان  توسط دیود زنر داخلی مدار روشن میماند و مثلا یک یا دو عدد ال ای دی سوخته در کل وال واشر یا پراژکتور خاموش شده و نه مثلا 20 یا 50 عدد ال ای دی. این مورد هم عیب یابی پراژکتور جهت تعویض ال ای دی را آسان نموده و هم سوختن  یک عدد یا دو عدد ال ای دی مشکلی در ظاهر و نور دهی در پراژکتور ها یا وال واشر با تعداد ال ای دی بالا ایجاد نمیکند.

اگر چه کیفیت این ال ای دی ها بالا میباشد و عمر بالایی حدود 50000 ساعت دارند و از مواد اولیه باکیفیت و استاندارد ROHS  برخوردار میباشند ولی داشتن این ویژگی برای تولید کنندگان منابع نوری ال ای دی یک مزیت   بسیار مهم محسوب میشود.

چون  در اکثر موارد پراژکتور ها یا وال واشر ها در ارتفاع یا مکان هایی نصب میشوند که پس از اتمام کار دسترسی به آن ها برای تعمیر و نصب مجدد امکان پذیر نیست یا هزینه بالایی دارد.

در شکل A ال ای دی ها دارای دیود زنر و در شکل B  ال ای دی ها فاقد دیود زنر می باشد. همانطور که مشاهده می شود در شکل B با سوختن یکی از ال ای دی ها کلیه ال ای دی هایی که با آن سری هستند خاموش می شوند. ولی در شکل A فقط ال ای دی سوخته خاموش است و بقیه ال ای دی هایی که با آن سری هستند روشن می مانند.

 

 

 

 

                                                                                                                               تهیه:مهندس دمیرچی

ارسال نظر