دتکتور دود یا کاشف دود چیست؟

دتکتور دود یا کاشف دود چیست؟

با توجه به اینکه تنفس دود یکی از عوامل اصلی تلفات جانی در حوادث آتش سوزی است، نصب دتکتور دود یا کاشف دود نقش بسزایی در ایجاد ایمنی برای ساکنان ساختمان ایفا می‌کند.

بیشتر آتش سوزی ها در ابتدا دود تولید می‌کنند و با توجه به جنس مواد در حال سوختن و شرایط آتش سوزی ممکن است تراکم و رنگ دود متفاوت باشد. به طور کلی هنگامی که آتش داغ تر باشد، تعداد ذرات دود بیشتر می‌شود و بالعکس اگر دمای آتش پایین باشد ذرات دود بزرگتر ایجاد می‌شود.

انواع دتکتور یا کاشف دود

دتکتورهای دود از نظر ساختار و نحوه عملکرد به دو دسته فتوالکتریک (نوری یا اپتیکال) و یونیزاسیون تقسیم می‌شوند.

دتکتور دود فتوالکتریک: این نوع دتکتور بیشتر برای آتش سوزی هایی که دارای دود رویت پذیر هستند مناسب است. مانند آتش سوزی در اثر سوختن پلاستیک، مقوا، وسایل چوبی و ...

این نوع از دتکتورها برای تشخیص آتش سوزی های ناشی از گازها و مایعات اشتعال زا و بطور کلی آتش سوزی هایی که دود قابل رویت تولید نمیکنند دیرتر واکنش نشان میدهند.

نحوه کار دتکتور دودی فوتوالکتریک بدین صورت است که در حالت عادی یک جریان نور(شبیه لیزر) در محفظه در حال تابش است  و با ورود دود به محفظه، پرتوهای نور دچار شکست شده و با سنسور دریافت نور برخورد می‌کنند و باعث فعال شدن زنگ هشدار می‌شود. شکل زیر را ببینید.

 

برای کاهش هشدار کاذب دور محفظه دتکتور توری با سوراخ های بسیار ریز تعبیه شده که مانع ورود ذرات و حشرات و ... که ذرات آنها از دود بزرگتر باشد میشود. حداکثر قطر این سوراخها طبق استاندارد 1.27 میلیمتر میتواند باشد.

دتکتور دود یونیزاسیون: در این نوع مقدار کمی مواد رادیواکتیو بین دو صفحه دارای بار الکتریکی وجود دارد که هوا را یونیزه کرده و باعث برقراری جریان بین دو صفحه می‌شود.  در صورت ورود دود به محفظه، جریان یون ها مختل شده و دتکتور فعال می‌شود.

این نوع دتکتور ها هشدار کاذب بیشتری نسبت به دتکتور دودی فتوالکتریک یا اپتیکال دارند و آتش سوزی های دارای ذرات دود بسیار ریز را هم میتوانند تشخیص دهند . استفاده از این نوع دتکتور ها بدلیل ماده رادیواکتیوی که در آنها وجود دارد در برخی از کشورهای اروپایی ممنوع است. در ایران هم استفاده از این نوع دتکتورها تقریبا از بین رفته و دتکتور فتوالکتریک جایگزین آن شده است.

مکانهای پیشنهادی برای نصب دتکتور دود :

هال، پذیرایی، اتاق خواب،کتابخانه، اتاق کنترل ، اتاق سرور،  انبار مواد غذایی، انبار مواد شیمیایی، انبار پلاستیک، کارگاه های تولیدی البسه و ...

دتکتور دود  یا کاشف دود بطور معمول نباید در مکانهایی که شرایط زیر برای آنها برقرار است نصب شود: (مگر اینکه بطور خاص برای اینگونه مکانها طراحی و ساخته شده باشد.)

1-رطوبت نسبی بالاتر از 93درصد

2-وجود جریان هوای با سرعت بالاتر از 1.5 متر بر ثانیه

3-دماهای بالاتر از 38درجه سانتیگراد

4-دماهای پایینتر از صفر درجه سانتیگراد

*همچنین مکانهای زیر برای نصب دتکتور دود مناسب نیست:

-مکانهای پر از حشرات

-مکانهای دارای گرد و غبار زیاد

-فضای باز و آزاد

-محیط های پر از دود مثل آشپزخانه  و پارکینگ

-فاصله کمتر از 91 سانتی متری دریچه هوا (چون جریان هوا مانع رسیدن دود به دتکتور میشود.)

-مکانهای با افت یا افزایش دما خارج از محدوده عملکرد دتکتور که در کاتالوگ ذکر شده

باید توجه داشت که در شرایطی که استفاده از دتکتور دود مقدور نیست ، بسته به نظر کارشناس ممکن است بتوان از سایر انواع دتکتورها مانند دتکتور حرارت یا گرما، دتکتور شعله و ... استفاده کرد.

دانلود کاتالوگ دتکتور دود متعارف سینکولن

دانلود کاتالوگ دتکتور دود آدرس پذیر آپولو

دانلود کاتالوگ دتکتور دود متعارف آپولو اُربیس

زمان نصب:

بهترین زمان برای نصب دتکتوردود  بعد از تکمیل ساختمان و پاکسازی محیط از آلودگی و گرد و غبار میباشد. زیرا در صورتیکه گرد و غبار وارد محفظه دتکتور ها شود باعث اختلال در عملکرد و ایجاد هشدار های کاذب خواهد شد . البته میتوان پایه های دتکتور را در طول ساخت ساختمان نصب کرد و پس ازتکمیل، خودِ دتکتور را روی پایه آن متصل کرد. و یا اینکه در هنگام ساخت ساختمان، دتکتور را با پوشش پلاستیکی آن نصب کنید و بعد از پایان ساخت پوشش ها را جدا کنید.

جهت مشاهده و یا خرید انواع دتکتور  اینجا کلیک کنید. همچنین جهت مشاوره با کارشناسان ما میتوانید به شماره واتساپ 09120589086 (مهندس دمیرچی) پیام بدهید و یا با شماره تلفنهای موجود در بخش تماس با ما، تماس بگیرید .

 

ارسال نظر
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)